maanantai 21. maaliskuuta 2011

never ever saw it coming at all

Otsikko Regina Spektorin Hero-biisistä. Olen viime aikoina kuunnellut paljon kyseistä biisiä ja muitakin laulajattaren surullisempia biisejä koska no, fiilis on todella melankolinen. Tällä hetkellä minun pitäisi saada opiskeltua kahdessa viikossa neljän kurssin asiat (mielellään niin että saisin hyviä arvosanjoja), pysyä henkisesti kasassa valtavan tunnekuohun vallitessa ja tehdä päätös.

Päätös on vaikea. Tilanne on se, että Japanin AFS ei ota vastaan vaihtareita ollenkaan kevään tai edes kesän aikana. Se on varmaa ja joustaa he eivät aio (vaikka esimerkiksi YFU aikoo lähettää vaihtarinsa huhti-toukokuussa jos tilanne siihen mennessä rauhoittuu). Nyt järjestö tarjoaa meille noin 5kk:n (elokuun loppu-helmikuun alku) lyhytohjelmaa, maan vaihtoa toiseen tai kaiken järjestölle maksetun rahan palauttamista. Näistä pitäisi siis valita yksi.

Haluan Japaniin suunnattoman paljon ja siellä pidemmän ajan viettäminen on ollut unelmani pitkään (lukekaa edellinen merkintä jos haluatte yksityiskohtia). Vaihtovuosi on ollut kaikin puolin loppuun mietitty juttu - mutta kun tämä annettu vaihtovuosi ei ole vuosi. 5 kuukautta on 11 kuukauteen verrattuna hirveän vähän. En ehdi siinä oppia kieltä tai sopeutumaan kulttuuriin yhtään niin hyvin. Menisin silti ehdottomasti, 5 kk on kyllä paljon, paljon parempi kuin ei mitään. En halua luovuttaa japaniharrastuksen suhteen (vaikka anime- ja mangainnostus onkin jo kuihtunut) ja oikeasti oppia kielen, ja 5 kk Japanissa saisi kielitaitoni paranemaan valtavasti ja kasvattaisi ihmisenä ja niin edelleen.

Lähtisin kyllä, jos sen hinta olisi vähän vähemmän kuin 84% lähes vuoden kestävästä ohjelmasta. Vajaaseen vuoteen älyttömän rahamäärän sijoittaminen on tuntunut vielä järkevältä, mutta yli 6000 euroa 5 kk:sta on aivan liian paljon. Etenkin, kun suunnitelmissani on omaan asuntoon muuttaminen: edessä on köyhä opiskelijaelämä, joten rahalle olisi kyllä todellakin käyttöä. Oma maksuosuuteni vaihtovuodesta oli 1900 euroa ja kun mietin miten paljon kivempaa, helpompaa ja piristävämpää se voisi tehdä omillaan asumisesta ja elämästä ennen sitä ei ole itsestäänselvyys että käytän sen alle puolen vuoden ajanjaksoon. Eikä raha ole ainut asia, miksi mietin Suomeen jäämistä: olen viihtynyt nykyisessäni lukiossa ihan valtavan hyvin ja vaihtovuosi, joka ei enää edes ole edes vuosi, sotkee kyllä koulukuvioita sen verran että jos voisinkin nyt käydä lukion normaalitahtia läpi, olisi kyllä todella mukavaa. Voisin osallistua esteettä koulun toimintaan ja tapahtumiin ja edetä opinnoissa. On sekin minulle tärkeää.

Niin tärkeä kuin Japani minulle on ja kuinka rankkaa on katsoa monen kaverin lähtevän sinne, olen oikeasti kallistumassa nyt Suomeen lukion ajaksi jäämisen puoleen. Vaikka hetkittäin tulee varmasti olemaan katkeraa ja surullista, tiedän että Suomessa tulee olemaan kivaa ja myös helpompaa kuin Japanissa. Pääsen Japaniin varmasti jotain kautta myöhemmin, sen lupaan itselleni, ja lupaan myös jatkaa esimerkiksi japanin opiskelua vaikka se tuntuukin mälsältä tietäen etten välttämättä mene sinne hirveän pitkäksi aikaa.

14 kommenttia:

  1. no mun mielestä ei kannata maksaa noin paljoo vaan 5kk:n vaihdosta. Vaikka tiiän, että sun unelma on ollut niiin kauan toi Japaniin lähtö, nii oon ihan varma että pääset sinne muuta kautta myöhemmin. Ja koska tosiaan jos muutat omaan kämppään niin pärjäät ton rahan kanssa ees vähän paremmin, sulla on aikaa miettiä mistä sitä asumisrahaa yyämäs tulee muualta.

    Tosi ärsyttävää muutenki, että tollanen luonnonkatastrofi tapahtuu nyt (vaikkakaan asialle ei voida mitään) ja ymmärrän järjestönkin puolesta, että ne ei vaan välttämättä voi lähettää tyyppejä sinne.

    mennää vaikka kahestaa joskus shoppingreissulle Japanii jossei muuta keksitä, oo vahva ja kestä se kuin nainen! (itke ja raivoa)
    vilma ystäväsi

    VastaaPoista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Tilanteesi (kuten monien muidenkin lukiolaisvaihtareiden) on kyllä tosi syvältä, en osaa edes kuvitella miten paljon ottaa päähään. Mut Japaniin pääset aivan varmasti jossain vaiheessa elämääsi! Esimerkiksi melkein kaikkien yliopistojen kautta pääsee Japaniin vuodeksi vaihtoon. Ja yliopisto-opiskelijana saa vieläpä Kelan tuet, koulusta ei tarvitse maksaa (useimmissa paikoissa) ja moni koulu tarjoaa lisäksi stipendit opiskeluja varten. Tuntuu varmaan kurjalta, ja yliopistokin//amk on sulle vielä varmaan aika kaukana hamassa tulevaisuudessa. Tarkoituksena oli vaan sanoa, et mahdollisuuksia lähteä tulee vielä:)

    VastaaPoista
  4. Jos nyt lähtee miettimään, vois oikeasti olla fiksuin ratkaisu ottaa maksettu summa takaisin ja pistää säästöön, sitten mahdolllisten yliopisto-opintojen aikana suuntautua vaihtoon sinnepäin. Tokihan mitä nuorempi on, sitä paremmin kieli jää päähän, mutta tuo 5kk ei kuulosta lainkaan hyvältä. Yksi mahdollisuus toki saattaisi olla lähdön lykkääminen vuodella, jolloin tuo 11kk saattaisi olla taas mahdollinen.
    Mutta riippumatta lopullisesta ratkaisustasi, väitän, että minä ja moni muu ollaan ainakin henkisesti tukemassa sinua, täysin riippumatta fyysisestä olinpaikastasti tällä planeetalla :)

    -Ilkeä

    VastaaPoista
  5. Mutta etkö sä pysty tekee sillee, että otat siitä ne rahat takasin ja haet uudestaan ensvuonna? Lähtö myöhästyis vuodella, mutta saisit sitten olla siellä sen vuoden. Onks se vaihtoehto?

    koita pärjäillä♥

    VastaaPoista
  6. Kiitos paljon kommenteista! Vaikka päätöksenteko on niin hemmetin vaikeaa niin on tuossa monta ajatusta jotka nyt otan huomioo. Eli niin, melkeinpä vaikeuttaa mutta arvostan kovasti silti.

    Ja Ada, toi ei valitettavasti oo mahdollista koska järjestöillä on aika tiukat ikärajat, ei pitäisi mielellään täyttää kahdeksaatoista. Eli siis niin, ensi vuonna olen liian vanha so no can do. :/

    VastaaPoista
  7. Tiedän AFS:llä lähteviä, jotka ovat nyt vaihdossa tai ovat lähdössä lukion 2. ja 3. vuoden välissä :o vai onko tämä "ikäsääntö" vain Japaniin?

    VastaaPoista
  8. Ömm no noin selitettiin meille mutta en ole kyllä varma. Tietääkseni toi on kai just Japania koskeva. Toisaalta nytkin nosisa lähdössä on mukana kakkosia mutta hmm en tiedä. Muistan kuitenki hakiessa että jos lähtisin ykkösellä olisin vielä oikean ikäinen ja sen jälkeen en. Mutta jaa-a, en mene vannomaan. Koulu nyt menee paljon enemmän sekaisin jos lähtee kakkosella.

    VastaaPoista
  9. Hei, otat rahat takaisin mutta pidä silti yhteyttä "isäntäperheeseesi" ja jos yhteydenpito sujuu, vierailet heidän luona omalla vapaa-ajallasi. Tulee huomattavasti halvemmaksi ja vaikka et kieltä pääsekkään paikan päälle opiskelemaan, saat luotua jo yhteyksiä sinne ja kokemuksia maasta ja japanilaisista ennen korkeakouluaikaisia vaihtoja. Sitten on hyvä lähteä varmalla mielellä myöhemmin, ja rahakaan ei tarvitse aivan nollasta saakka ruveta lukion jälkeen keräämään. T. muukalainen

    VastaaPoista
  10. Tuo toimisi muuten, mutta isäntäperhe johon olisin maaliskuussa ollut menossa, ei voi ottaa ketään heille elokuun jälkeen (ko. pariskunnan tytär muuttaa heille saadessaan lapsen, joten heillä ei ole tilaa). Lisäksi asiaa hankaloittaa se, että he asuvat Hokkaidon Obihirossa, sinne pitää lentää aina Tokion kautta joten ihan halpaa ei sekään ole. Enkä ole varma, pystyisinkö tämänhetkisellä kielitaidolla järjestämään sellaista reissua yksin. :/

    VastaaPoista
  11. Yolko, tiedän tunteesi !
    Itse siis olen se Jenny, joka oli vaihtarina Sendaissa kun tämä maanjäristys ja tsunami iski. Sain olla perheen ja ystävien apuna vain 5 päivää kunnes minulle soitettiin, että en saa jäädä ja on PAKKO lähteä pois Japanista. Palattuani Suomeen (noin viikko sitten) kaikki tuntuu niin pakkopullalta (nähdä kavereita, puhua perheen kanssa, mennä kouluun yms.) enkä löydä vaatteita, lehtiä, kahviloita tai mitään hyvää Suomesta. Ainoa mitä kaipasin, oli vapaus.
    Toivon hartaasti sinun pääsevän lähtemään Japaniin. Itse en opiskellu kieltä ollenkaan ennen lähtöä taka kulttuuria, mutta pienellä vaivan näöllä opin puhua melkein sujuvaa japania. Sain ystäviä ja perheen, jotka ovat osa elämääni loppuun asti. Itselläni olisi ollut vielä 4 kuukautta jäljellä :(

    VastaaPoista
  12. Joo, luin blogimerkintäsi! Ihan tajuttoman mälsää kuinka vaihtarit pakotetaan lähtemään sieltä pois. Vaikka Japanin olot ei oo mitkään parhaimmat mahdolliset, on media silti paisutellut asiaa ja tsunamituhoalueen ulkopuolella ja tietyn välimatkan päässä Fukushimasta on suht. turvallista olla. :/ Tai no Sendai on kyllä varmaan aika sekaisin mutta jos ei ole välitöntä hengevaaraa, pitäisi olla vaihtarien oma päätös haluavatko he jäädä. Toivottavasti sulla on kivempaa Suomessa pian, oon kyllä joo kuullut että kulttuurishokki on palatessakin tosi paha ja kun tommonen keskenlähteminen vielä niin varmasti rankkaa. Paljon voimia ja tsemppiä sinne!

    Ja kiitos rohkaisusta, olen saanut sellaisia parilta muultakin ja taidan olla elokuussa menossa sittenkin. Pitäisi ehkä päivittää blogiakin tästä päätöksestä. :>

    VastaaPoista
  13. Nomut luulis että ne voi tollasessa tapauksessa ikärajoistaan joustaa voi herranen aika !

    VastaaPoista